Podjetje Apple je vložilo patent za uporabo blockchain tehnologije

21 Dec 2017 Novice

Podjetje Apple je pred kratkim začelo z postopkom patentiranja procesa, ki bo uporabil blockchain tehnologijo v okviru potencialnega sistema za kreiranje in verifikacijo digitalnega zapisa o času izvedbe določene operacije.

V vlogi, ki jebila 7.12.2017 izdana s strani Ameriškega urada za patente in blagovne znamke – Apple podrobno opisuje program, ki lahko potrjuje časovne žige tako, da združuje vidike tehnologije blockchain z orodji javne ključne infrastrukture (PKI).

Zadevni primer uporabe vključuje vezavo informacij na določeno transakcijo na bloki, ki določi stanje teh podatkov v določenem trenutku. Če se te informacije spremenijo, se lahko ustvarijo dodatne transakcije, ki podrobno spreminjajo podatke.

Aplikacija Apple opisuje tri možne načine za določanje časovnih žigov, pri čemer je eden od teh scenarijev osredotočen na platformo blockchain.

Program bo ustvarjal blok, ki vsebuje časovni žig, pri čemer se vsak kasnejši blok dodaja, ker rudarji preverijo vsako transakcijo, izvedeno na verigi. Ta sistem je del tega, kar Apple imenuje “multi-check arhitekturo”, kar pomeni, da bi drugi sistem potrdil časovni žig potem, ko je bil blok ustvarjen, vendar preden se ga doda v verigo.

Prednost uporabe decentralizirane knjigovodske knjige (blockchaina) za shranjevanje časovnih žigov ima dvojno pomen. Ne samo, da se lahko pravočasno vzdržuje trajno, ampak navaja tudi mrežo, ki je zaščitena pred korupcijo, če zlonamerni akterji ogrožajo posamezno vozlišče.

Blockchain tehnologija je na pohodu v vseh panogah in nihče več je ne more ustaviti.

Članek je povzet po spletni strani cointelegraph.

Mirjana Ivanuša-Bezjak

Search

+